Företag i branscherna kultur, utbildning och besöksnäring erbjuds att laborera, utveckla och testa digitala idéer med stöd av projektet VIAkub Halland. Deltagarna får möjlighet att testa olika former av digital teknik och visualisering för produkt- och tjänsteutveckling.
VIAkub Halland ska leda till innovationer utifrån företagens behov inom de tre näringarna kultur, utbildning och besöksnäring. Projektet syftar till att utveckla företagens tjänster och produkter med stöd av digitala resurser och kreativa metoder. Små och medelstora företag kan vara med och tillsammans hitta nya affärsidéer.
VIAkub Halland erbjuder mötesplatser, testmiljöer, digital teknik och kompetens – i Halmstad tillsammans med Digitalt laborativt centrum (DLC) på Högskolan i Halmstad och i Varberg i samarbete med CooCreate i det nystartade Impact House. Vi har också ett mobilt popup-labb i form av en minibuss som besöker olika platser, företag och organisationer.
Digital teknik är ett medel som vi vill tillgängliggöra för fler. Men tekniken är inte ett självändamål, fokus ligger på vad det är för behov företagen har och om t.ex. immersiv teknik, som att kombinera fysisk och digital verklighet, kan vara en lösning.
Genom att utveckla mötesarenor med testmiljöer vill vi bidra till att utveckla befintliga företag, att det startar nya företag samt att fler företag etablerar sig i Halland.
I VIAkub Halland ingår även forskningsinsatser genom Högskolan i Halmstad.
Vi erbjuder bland annat inspirationsdagar, workshopar, seminarier och coachande möten.
Vi välkomnar intresserade företag och organisationer att ta kontakt!
VIAkub Halland är ett projekt med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden som genomförs april 2020 – oktober 2022 av Region Halland och Högskolan i Halmstad. (Ursprungligen skulle projektet avslutas i mars 2022).
VIAkub Halland står för Visualisering och InnovationsArenor för kultur, utbildning och besöksnäring i Halland.
Projektet vänder sig till små och medelstora företag i Halland inom branscherna kultur, utbildning och besöksnäring samt till organisationer inom offentlig verksamhet och till andra aktörer som bedriver utvecklingsarbete inom berörda områden.
Projektet ska nå 100 små och medelstora företag i Halland i branscherna kultur, besöksnäring och utbildning. Minst 10 företag ska ha utvecklat nya innovationer under projektperioden.
Företagen ska få ökad kompetens inom digitalisering, visualisering och hållbar utveckling enligt Agenda 2030.
Förhoppningen är också att utveckla en affärsmodell så att verksamheten kan fortsätta efter projektperiodens slut.
Tillväxtverket har den 1 november 2021 beviljat en förlängning av projektet. Nytt slutdatum är den 31 oktober 2022. Anledning till förlängningen är att projektet ska kunna genomföra planerade aktiviteter som pandemin tidigare har satt stopp för.
Processledare Besöksnäring | Region Halland
Anna.N.Bengtsson@regionhalland.se 072 973 28 43Processledare Forskning | Projektansvarig Högskolan i Halmstad
cecilia.bjorken-nyberg@hh.se 035 16 76 28