Europeiska Unionen logotyp Region Halland logotyp
Kollage med händer som håller en äldre dator framför ett ansikte så bara rött kort hår syns runtomkring, på skärmen syns en pekande hand som möter handen på en muspekare.

Bild skapad av Rose Hallgren.

Anmäl dig till eventet

Du kommer skickas till vår externa anmälningssida.

Event

Utwwwandrarna – 11, 13 och 15 okt

11, 13 och 15 oktober 2021 | Digitalt

Är du intresserad av att komma igång med att skapa din egen webbplats? Tillsammans tittar vi på de bästa, roligaste och underligaste verktygen för design, utveckling och publicering, medan vi benar ut komplicerade begrepp. Inga förkunskaper krävs för ett aktivt deltagande, däremot får du gärna ha ett par idéer som du vill ska leva på webben.

VIAkub Halland bjuder in till ett kurspaket med tre digitala aktiviteter i tvåtimmarspass under tre dagar i oktober. Det startar med en introduktionsföreläsning och workshop med Jonas Johansson, och fortsätter med eget arbete där handledning och presentation ingår.

I artikeln “Can the Weird Web make a comeback in 2020?” skriver Neal Agarwal om hur webbens utformning har gått från ett fritt och kreativt format, till oinspirerade standardformat, där vi istället för att utforska och “surfa” på Internet, låser in oss i diverse plattformar som t.ex. Youtube, Facebook eller Instagram.

Så, hur kan vi bemöta framtidens webbsidor, och skapa innehåll som känns roligt (kommer du ihåg sist du var på en webbplats som du tyckte var kul…), samtidigt som vi förhåller oss till moderna förhållningar (skärmstorlekar, användar-anpassningar mm)?

Vi tittar på flera tillvägagångssätt för att skapa (från programmering till enklare verktyg), men också fokusera på innehållet – allt från text och bild till typografi och layout. Du får helt enkelt ett “start-kit” med den information du behöver för att på egen hand komma igång och utvecklas med support under veckan.

Workshopen syftar också på att utveckla din terminologi kring webbutveckling så att du själv kan kommunicera dina behov och göra en professionell beställning.

Program

Dag ett är det introduktion och föreläsning. Dag två och tre är valbara, då blir det workshopar med fokus på eget arbete, handledning och konstruktiv support.

Måndag 11 okt kl. 10–12

Inspirerande föreläsning och workshop med Jonas Johansson, och introduktion till dagarna. Jonas Johansson är designer, konstnär och utvecklare som programmerat för skärm och webb sedan tidiga tonåren. Han arbetar aktivt med innovativa design- och produktionsverktyg för skärmar, och lär ut framtidens webbutveckling på bl.a. Beckmans designhögskola och Hyper Island.

Onsdag 13 okt kl. 10–12

Gemensam handledning där alla deltagare får chansen att få konstruktiv support för utvecklandet av de egna projekten.

Fredag 15 okt kl. 10-12

Slutpresentation av allas arbeten där feedback ges på process och resultat. För de som vill fortsätta vidare med sitt projekt kommer det finnas möjlighet att förlänga resan genom konsultation med VIAkub Halland.

Teknikkrav

För att kunna delta behöver du ett konto på Glitch (programmeringsmiljö) samt Figma (designmiljö). Båda tjänsterna är gratis. Glitch är en online-miljö för webbutveckling och webbpublicering, och optimal för att snabbt komma igång. Figma är ett webbaserat designalternativ till t.ex. Photoshop, Illustrator och Sketch, men vill du hellre arbeta med ett annat designprogram är det OK.

Vi kommer även använda oss av processverktyget Notion som kan användas för webbpublicering.

Utbildningens grundspråk är svenska.

Du deltar digitalt via en länk som skickas ut någon dag innan kursen startar.

Anmälan

Kurspaketet riktar sig till små och medelstora företag (1-249 anställda) i Halland inom branscherna kultur, utbildning och besöksnäring. Även organisationer och UF-företag i dessa branscher är välkomna.

Begränsat antal platser.

Utwwwandrarna arrangeras av projektet VIAkub Halland i företagsstärkande syfte, det är kostnadsfritt för alla deltagare och omfattas av ett EU-stöd.

Anmäl dig senast den 26 september

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta:

Tor Palm
Processledare | Mobilt popup-labb och digitalt testlabb i Varberg
tor.palm@regionhalland.se
079 063 14 80