Europeiska Unionen logotyp Region Halland logotyp
Gustaf Josefsson Tadaa i ett stadslandskap omgiven av robotar.

Gustaf Josefsson Tadaa. Foto: Sven Prim.

Anmäl dig till eventet

Du kommer skickas till vår externa anmälningssida.

Event

Snubbla inte på tekniken – 26 maj

Onsdag 26 maj kl. 13–16 | Digital konferens – Livesändning

Mötesplats för digitalt nyfikna – med kultur, utbildning och besöksnäring i fokus.

Välkommen till en konferens för dig som är digitalt nyfiken! I ett omväxlande program får du ta del av vad projektet VIAkub Halland gör och erbjuder. Denna dag bjuder vi på inspirerande föreläsningar, höjdpunkter och forskning.

Det blir livemusik och skogspromenad när vi tillsammans upplever möjligheter med olika virtuella digitala rum. VIAkub Halland visar den teknik vi har tillgänglig och hur du som företag eller organisation inom kultur, utbildning och besöksnäring kostnadsfritt får pröva den. Vi presenterar kommande aktiviteter och tar in förslag och direkta behov från er som deltar.

Ur programmet:

  • Du är en digital hybrid – Gustaf Josefsson Tadaa
  • Interaktiv paus: Min mamma skogshuggaren
  • Immersiva landskap – inlevelse och fantasi i Världsarvet Grimeton radiostation
  • Interaktiv paus med Song Solinas
  • Vad är VIAkub Halland och hur arbetar projektet
  • Livemusik med IZHAV och möten i ett digitalt rum

Läs mer om programmet och medverkande längre ner!

Projektet VIAkub Halland har genom sitt tydliga fokus på digital teknik blivit en plattform för nyskapande – och formats till en laborativ verksamhet som inte bara väckt nyfikenhet utan fungerat som stöd och språngbräda för många företag.

Denna konferens vänder sig till dig som är nyfiken på digitalisering eller verksam inom fokusområdena kultur, utbildning eller besöksnäring i Halland. Vi välkomnar intresserad allmänhet, företag, organisationer, studenter, tjänstepersoner och beslutsfattare!

Det är kostnadsfritt att delta. Du deltar digitalt via länk, med hjälp av din dator eller surfplatta. I vissa programpunkter kan du som har tillgång till ett VR-headset kliva in i VR, men det går också bra att delta med en vanlig platt skärm!

Konferensen är en livesändning och det går inte att se den i efterhand.

Anmäl dig senast den 24 maj!

PROGRAM

Gustaf Josefsson Tadaa i ett stadslandskap omgiven av robotar.
Gustaf Josefsson Tadaa. Foto: Sven Prim.

Du är en digital hybrid

Interaktiv föreläsning med Gustaf Josefsson Tadaa

Med humor och djup binder Gustaf Josefsson Tadaa samman de filosofiska och praktiska utmaningarna med att leva i det digitala samhället. Under de senaste 10 åren har han gjort över 300 keynotes i Sverige och runt om i Europa, och var nominerad till Årets Talare – Genombrott, 2017.

Vad är VIAkub Halland?

Genom fysiska mötesplatser och digitala plattformar får du ta del av vad projektet VIAkub Halland gör och erbjuder. Med Veronica Olofsson, projektledare för VIAkub Halland.

Interaktiv paus: Min mamma skogshuggaren

”Gå ut i skogen” och ta del av Jenny Larssons VR Pilot Min mamma skogshuggaren (5 min) under pausen. En upplevelse i 360 grader på platt skärm eller i VR om du har ett headset.

Produktionen är en av tre utvalda projekt som fått stöd att utveckla en XR-pilot i dokumentärt berättande genom Narrative VR Lab, ett innovativt utvecklingsprojekt som drivs av Visual Arena. Syftet med Narrative VR Lab är att utveckla kvalitativt innehåll i regionerna Västra Götaland och Region Halland. XR står för extended reality och är ett samlingsbegrepp som inkluderar nya medier såsom VR och AR eller andra immersiva upplevelser.

Hur arbetar projektet

Presentation av VIAkub Hallands metoder och resurser. Med Isabell Larsson, processledare för VIAkub Halland på Digitalt laborativt centrum (DLC), Högskolan i Halmstad och Tor Palm, processledare för visualiseringsarenor i VIAkub Halland.

Immersiva landskap – inlevelse och fantasi i Världsarvet Grimeton radiostation

Föredrag med Cecilia Björkén-Nyberg, processledare forskning.

Studentmedverkan är en del av projektet VIAkub Halland och hösten 2020 har studenter från programmet Kultur och samhällsutveckling samarbetat med olika besöksmål i Halland inom ramarna för kursen ”Kulturproduktion, politik och ekonomi”. Studentprojektet, som på ett mer övergripande plan handlar om kulturens kraft för regional utveckling, skedde på uppdrag av världsarvet Grimeton.

Interaktiv paus med Song Solinas

Världspremiär för musikgruppen Song Solinas framträdande i 360 grader med låten Silver and Gold. En interaktiv paus med en upplevelse i 360 grader på platt skärm eller i VR.

Tillsammans med VIAkub Halland har Song Solinas labbat med ny teknik som kan användas vid konserter och andra scenkonstproduktioner. Vi har arbetat med AR-teknik för en vidgad scenkonstupplevelse. Song Solinas pedal steel-spelare Carl Hansson har gjort filmer med tusch och akvarell som projiceras i slowmotion på rispapper.

Livemusik och möten i ett digitalt rum

Spelar gör IZHAV när vi tillsammans möts i ett för dagen uppbyggt, nytt digitalt rum, i 360 grader på platt skärm eller i VR.

Eftermingel

Tid för eftermingel och möjlighet att ställa frågor.

MEDVERKANDE

Gustaf Josefsson Tadaa

Gustaf Josefsson Tadaa.

Gustaf Josefsson Tadaa är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom trender, teknologi och digital transformation samt dess effekter på oss människor.

Gustaf Josefsson Tadaa har akademisk bakgrund inom kognitionsvetenskap, retorik, kemi, juridik, biomedicin och ekonomi. Han har startat företag som arbetat bland annat med serverlösningar för småföretag, en nationell entreprenörskapstävling och ett digitalt verktyg för politisk dataanalys.

Han startade och drev Makerspark, Sveriges första 3D printshop, ett ”makerspace”, med inkubator och utbildningsverksamhet inom ny teknik. Hans konst har visats på Nationalmuseum och han sitter även i styrelsen för det statliga organet Kulturbryggan. Han leder också kursen ”Exploring Technology” på den digitala medieskolan Hyper Island.

Jenny Larsson

Jenny Larsson är konstnärlig ledare för Wild Beast Collective och arbetar med att skapa dansverk, film och gränsöverskridande konst. Hon bor i Kungsbacka och är yrkesverksam i Halland och Västra Götaland. Tidigare har hon bott i USA under 13 år, där hon bl.a. studerade till en MFA i Performance Art – Dance och undervisade i dans på olika universitet i södra Florida.

IZHAV

Personen bakom IZHAV heter Izabelle Norén och föddes på den svenska västkusten. Efter många obesvarade frågor om livet gav hon sig ut på en resa som skulle sträcka sig över fem år. Gatumusiken blev det som försörjde henne medan hon liftade världen runt. Från Himalayas bergstoppar till den amerikanska södern och vidare till den franska landsbygden.

Musiken hon skrev blev ett sätt att processa alla upplevelser och tankar. Efter att ha återvänt till Sverige och flyttat till halländska Unnaryd, började allt material som skrivits genomarbetas.

IZHAV är aktuell med EP:n ”Saman”.

Song Solinas

Song Solinas skapades av en livslång kärlek till folk, country, roots rock och framförallt singersongwriter-traditionen. Med stor ödmjukhet närmar sig bandet en musikalisk tradition fylld med samtida och likaså tidslösa reflektioner.

Sång & Gitarr: Ola Persson Solinas
Pedalsteel: Carl Hansson
Elbas: Tomas Larsson
Trummor: Jonathan Kabell

VIAkub Halland

VIAkub Halland ska leda till innovationer utifrån företagens behov inom de tre näringarna kultur, utbildning och besöksnäring. Projektet syftar till att utveckla företagens tjänster och produkter med stöd av digitala resurser och kreativa metoder. Små och medelstora företag kan vara med och tillsammans hitta nya affärsidéer.

VIAkub Halland är ett projekt med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden som genomförs april 2020 – mars 2022 av Region Halland och Högskolan i Halmstad.

Veronica Olofsson

Är projektledare för VIAkub Halland. Veronica Olofsson är verksam som regional utvecklare inom slöjd och konsthantverk samt projektledare med inriktningen förändringsprocesser.

Isabell Larsson och Tor Palm

Är processledare i VIAkub Halland. Isabell Larsson, arbetar på Digitalt laborativt centrum (DLC), Högskolan i Halmstad och Tor Palm är processledare för visualiseringsarenor i VIAkub Halland.

Cecilia Björkén-Nyberg

Cecilia Björkén-Nyberg, processledare forskning i VIAkub Halland och docent i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning vid Högskolan i Halmstad. Cecilia Björkén-Nybergs forskningsintresse ligger inom immersivt berättande, särskilt i ljud. Hon är projektledare för forskningsprojektet Immersivt berättande på Högskolan i Halmstad.

TILLSAMMANS NÅR VI FLER

Bjud med någon som du tror skulle vara intresserad av VIAkub Halland! Det kan vara en kollega, leverantör, samarbetspartner, beslutsfattare eller någon som är digitalt nyfiken.

Dela och tipsa gärna!