Europeiska Unionen logotyp Region Halland logotyp
En person med VR-glasögon inne i ett virtuellt rum.

Anmäl dig till eventet

Du kommer skickas till vår externa anmälningssida.

Event

Skapa inkluderande digitala ytor – 27-29 april

27–29 april, kl. 13–15 | Digitalt på distans

Lär dig att skapa digitala rum som du kan dela med andra! Det kan vara ett digitalt konstgalleri eller en plats för att visualisera och presentera framtida projekt. I detta kurspaket utforskar vi möjligheterna med att träffas i gemensamma digitala rum och du får lära dig hur dessa rum kan skapas genom att 3D-modellera via datorn eller i VR.

VIAkub Halland bjuder in till ett kurspaket med tre digitala aktiviteter i bekväma tvåtimmarspass under tre dagar i följd, den 27-29 april, kl. 13-15 varje dag.

Träd in i den virtuella världen och upptäck dess möjligheter till att skapa inkluderande miljöer för samarbete, vänskap och äventyr! Vi inleder med en inspirerande föreläsning med Idun Isdrake som är Creative Director inom spel, film och scenupplevelser samt cyborgkonstnär. Sedan fortsätter vi med kreativa workshopar i två steg där du lär dig skapa dina egna virtuella rum tillsammans med Tor Palm, designer och Jonas Johansson, ljustransformatör och multikonstnär inom det digitala.

Du behöver inga särskilda förkunskaper för att kunna delta. Programmen som används är gratis och enkla att komma igång med.

Program

27 april kl. 13-15: Inspirerande föreläsning med Idun Isdrake och introduktion till dagarna

Idun Isdrake arbetar med spelkultur, film och tekniska innovationer. Vi tar del av hennes tankar kring nutiden och framtidens virtuella världar, och om hur vi kan arbeta för kreativitet, personligt uttryck och samarbete.

Med en akademisk bakgrund inom arkeologi och konst, har Isdrake en inblick i teknisk och kulturell utveckling från stenåldern och metoder för att spåna om framtiden. Bland annat genom cyborgfunktioner i den egna kroppen forskar Isdrake nu om symbiosen mellan människa och dator och fortsätter arbetet för ökad inkludering genom konst.

28 april kl. 13–15: Workshop i 3D-modellering och visualisering – steg 1

Lär dig skapa dina egna virtuella världar med 3D-verktyget Blender och på den virtuella plattformen Mozilla Hubs. Du får en inspirerande ingång i hur VR kan vara ett fantastiskt verktyg för att visualisera och skapa 3D-objekt.

Tor Palm tar på sig VR-headsetet och ger en inspirerande ingång i hur VR (virtual reality) kan vara ett fantastiskt verktyg för att visualisera och skapa 3D-objekt. VR är ett intuitivt och roligt verktyg för 3D-modellering som även gör det möjligt att uppleva objekten som skapas i full storlek. Genom VR är det möjligt att uppleva en byggnad eller konstinstallation innan den är på plats och bjuda in andra att ta del av modellen.

Jonas Johansson lär dig konsten att 3D-modellera genom att använda Blender vilket är en gratis mjukvara till datorn. Du få en ingång och förståelse för hur 3D-objekt skapas samt hur objekten kan användas för att skapa en virtuell värld som andra kan ta del av. Vi upplever sedan objekten via Mozilla Hubs, en webbaserad plattform som gör det möjligt att skapa digitala rum som enkelt kan delas med andra genom skärm eller VR.

Du får lära dig:

  • Grundläggande 3D-modellering i Blender. Blender kan laddas ner här.
  • Import och bearbetning av 3D-modeller på internet
  • Första stegen för att skapa en egen virtuell värld i verktyget Mozilla Hubs

29 april kl. 13-15: Workshop i 3D-modellering och visualisering – steg 2

Fortsättningsworkshop där vi tittar närmare på Blender och Mozilla Hubs.

Du får lära dig:

  • Texturering och ljussättning i Blender
  • Inkludering av ljud och ljus i Mozilla Hubs
  • Att importera egna 3D-objekt från Blender till Mozilla Hubs
  • Hur du kan integrera video och bild i Mozilla Hubs med syftet att skapa t.ex. ett galleri, eller en utbildningsmiljö.
  • Tips och trix kring 3D (optimering, distribution m.m.)

Medverkande

Idun Isdrake

Idun Isdrake.

Idun Isdrake är Creative Director inom spel, film och scenupplevelser samt cyborgkonstnär. Med 14 år som VD för flera organisationer inom upplevelsedesign, processledning och teknisk innovation har Isdrake utvecklat en stor förståelse för vikten av diversitet och inkludering inom fälten, samt använt konst för att formulera detta. Särskilt spelkultur och DIY, hacker och makerkultur har betytt mycket för dess utveckling och Isdrake grundade labbet Collaboratory för att med hjälp av dessa kulturer och ett diversivt community skapa social förändring och öka deltagarnas egenmakt.

Tor Palm

Tor Palm.

Tor Palm är processledare i VIAkub Halland och jobbar med våra digitala testlabb. Han är utbildad designer med erfarenhet av 3D-modellering och olika projekt där VR används som visualiseringsverktyg.

Jonas Johansson

Jonas Johansson.

Med gedigen kunskap bakom sig och stort intresse för det som ligger i framtiden är Jonas Johansson en multikonstnär inom det digitala. Han har jobbat med flera artister och håller workshopar och utbildningar runt om på vårt jordklot. Jonas Johansson är även grundare till kollektivet svartljus och Nordic Audiovisual Artists.

För dig som är digitalt nyfiken

Kurspaketet med workshopar riktar sig till små och medelstora företag i Halland i branscherna kultur, utbildning och besöksnäring. Även UF-företag och organisationer i dessa tre branscher kan delta.

Kurspaketet arrangeras av projektet VIAkub Halland i företagsstärkande syfte, det är kostnadsfritt för alla deltagare och omfattas av ett EU-stöd.

Du behöver inga särskilda förkunskaper för att delta, programvarorna som används är gratis och enkla att komma igång med.

Anmäl dig senast den 20 april. Antalet platser är begränsat och vi vill att du deltar alla tre dagarna. Max 3 deltagare per företag.

Länkar och material

Länkar och lästips från kurspaketet

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta:

Tor Palm
Processledare | Mobilt popup-labb och digitalt testlabb i Varberg
tor.palm@regionhalland.se
079 063 14 80