Europeiska Unionen logotyp Region Halland logotyp
Flera olika virtuella föremål och figurer framför en vägg med bokhylla.

Anmäl dig till eventet

Du kommer skickas till vår externa anmälningssida.

Event

Förstärk verkligheten med AR 15–17 juni

15–17 juni | Digitalt på distans

Upptäck AR tillsammans med oss och lär dig skapa digitala lager i verkligheten omkring dig! Med AR kan du förstärka miljön i och kring ditt företag eller besöksmål och ge dina kunder och besökare nya upplevelser.

VIAkub Halland bjuder in till ett kurspaket med tre digitala aktiviteter i bekväma tvåtimmarspass under tre dagar, den 15:e, 16:e och 17:e juni. Föreläsningen med Elena Malakhatka den 15 juni kan du ta del av fristående.

Hur förhåller vi oss till en verklighet som är utbytbar och kanske totalt annorlunda för varje person? Få verktyg för att förstå och skapa med Augmented Reality (AR), eller förstärkt verklighet som det heter på svenska, framtidens teknik som ger dig möjlighet att anpassa upplevelser för gäster, kunder och besökare utifrån intresse.

Presentera virtuellt innehåll i den fysiska verkligheten

AR är ett bra verktyg för att skapa interaktivitet och låta användaren upptäcka själv. AR kan användas för att levandegöra en plats genom att addera upplevelser eller information. Det kan till exempel användas för guidade turer och upplevelsevandringar. 3D-karaktärer, ljud och röster dyker upp precis där du bestämmer och upplevs med AR-glasögon eller mobiltelefon, som ett virtuellt lager i samspel med omgivningen. AR passar också för att presentera pedagogiskt material på ett engagerande och interaktivt sätt. Ett annat användningsområde är att placera virtuella föremål, byggnader eller konstverk på möjliga och omöjliga platser.

Augumented Reality kan bli nästa stora teknologiska förändring för hur vi ser och upplever digital information. Tekniken möjliggör att vi kan uppleva digitala objekt som ett lager på vår verklighet. Idag är AR-glasögon dyra, så många har främst upplevt AR genom mobilen. Men AR-glasögon och även prisbilden för dem är under snabb utveckling och de förutspås ersätta mobiltelefonen i framtiden.

Rules do not apply av Jonas Johansson och Ashley Reed.

Du behöver inga särskilda förkunskaper för att kunna delta. Programmen som används är gratis och enkla att komma igång med.

PROGRAM

15 juni kl. 13–15

Inspirerande föreläsning med Elena Malakhatka och introduktion till dagarna

Elena Malakhatka är forskare på KTH med fokus på arkitektur och framtidens boende. Hon är också grundare av festivalen VR_Sci Fest där konst och industri har träffats kring VR och AR under de senaste 5 åren.

Elena Malakhatka. Fotograf: Thron Ullberg.

I föreläsningen ”Media architecture for physical spaces: how XR will transform our space perception” presenterar Elena ett enkelt ramverk för att tolka begrepp inom XR, extended reality. XR är ett samlingsbegrepp som inkluderar nya medier såsom VR och AR eller andra immersiva upplevelser. Hon börjar nysta i verkligheten så som vi beskriver den nu och går vidare till hur vi kanske kommer beskriva den framåt. Media architecture handlar om hur arkitektur och media kan samspela, som exempelvis med projektioner, AR och skärmar.

Föreläsningen är på engelska.

Du kan ta del av föreläsningen fristående. För dig som även vill delta i workshopparna bidrar den till förståelsen kring hur AR kan användas.

16 juni kl. 13–15

Workshop: Skapa AR-filter för ansiktet

Lär dig skapa egna AR-filter i programmet Spark AR Studio. Som ett första steg tar vi oss an ”ansiktet” och skapar mönster och symboler som dyker upp på ditt, eller andras, ansikten. Tekniken vi använder oss av syns ofta i fotofilter, som makeup eller roliga huvudbonader i olika populära appar. Ett exempel på användning är musikern Björk som lanserade flera vackra ansiktsdekorationer i samband med sin senaste turné, som fansen kunde använda.

Vi skapar våra egna ansiktsdekorationer, samtidigt som vi förstår grunderna i programmet. Inga förkunskaper krävs.

Det blir också en presentation av AR-glasögon, vad som finns tillgängligt på marknaden idag och hur de används.

Workshopledare: Jonas Johansson och Tor Palm.

17 juni kl. 09-11

Workshop: Skapa AR-filter för omgivningen

Från ansiktet till omvärlden. Workshop nummer två bygger på kunskaperna från dagen innan och tar dig ett steg längre för att komma igång med att skapa upplevelser i AR.

I denna workshop tittar vi på en annan typ av ”tracker” som tillåter oss att använda vår omgivning som en arbetsyta att fylla med digitalt innehåll. Vill du att musik ska höras när du tittar på en viss målning, få en historia berättad på en specifik plats, eller kanske att ett mönster blir ett fönster in till en annan verklighet? Häng med och skapa filter som presenterar nytt innehåll eller belyser det som redan finns!

Workshopledare: Jonas Johansson och Tor Palm.

Teknikkrav

För att kunna delta behöver du installera programmet Spark AR Studio, vilket du laddar ned kostnadsfritt innan kursen. Spark AR Studio drivs av Facebook och Instagram, du behöver tillgång till ett Facebook-konto för att använda programmet (logga in) och gärna ett Instagram-konto, där du också kan dela de filter du skapar.

Länk för kostnadsfri nedladdning av Spark AR Studio

Språk

Utbildningens grundspråk är svenska, men observera att föreläsningen med Elena Malakhatka ges på engelska.

För dig som är digitalt nyfiken

Kurspaketet med workshopar riktar sig till små och medelstora företag i Halland i branscherna kultur, utbildning och besöksnäring. Även organisationer i dessa tre branscher kan delta.

Kurspaketet arrangeras av projektet VIAkub Halland i företagsstärkande syfte, det är kostnadsfritt för alla deltagare och omfattas av ett EU-stöd.

Du behöver inga särskilda förkunskaper för att delta, programvarorna som används är gratis och enkla att komma igång med.

Anmäl dig senast 13 juni

Antalet platser är begränsat.

Anmälan till kurspaketet 15-17 juni, inklusive föreläsning

Du kan ta del av föreläsningen fristående.

Anmälan till endast föreläsning

För dig som vill delta i workshopparna bidrar föreläsningen till förståelsen kring hur AR kan användas och vi ser gärna att du deltar alla tre dagar. Workshopdagarna bygger på varandra och kan inte väljas var för sig. Max 3 deltagare per företag i workshopdelen.

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta:
Tor Palm
Processledare | Mobilt popup-labb och digitalt testlabb i Varberg
tor.palm@regionhalland.se
079 063 14 80