Europeiska Unionen logotyp Region Halland logotyp
Bild på Bitten Toftarp i sin ateljé omgiven av brudkronor och hårsmycken av återbrukad plåt.

Fotograf: Moa Carlsson

Nyhet

Egenföretagare som vill skapa digitala samarbeten

Britten Toftarp är egenföretagare med stort intresse för digital teknik. Genom VIAkub Halland har hon fått mängder av nya idéer – som hon gärna utvecklar tillsammans med andra. – Jag tror mycket på ett matchningsprogram där olika kompetenser kan mötas och samarbeta, säger hon.

Britten Toftarp kombinerar konstnärskap med uppdrag som Timbanken-konsult för företagare som vill utvecklas inom marknadsföring, digitalisering och sociala medier. All utbildning och rådgivning hålls online. När VIAkub Hallands erbjudande om att få lära sig mer om digital teknik och visualisering dök upp, hoppade hon på direkt.

– Det här är något som jag verkligen har saknat och vill få mer kunskap om. Så för mig har VIAkub Halland betytt mycket, inte minst alla spännande och spänstiga samtal jag haft med andra personer runt om i Halland. Det handlar ju på många sätt om framtidens samhälle och hur det kan komma att se ut.

Britten Toftarp har deltagit i flera av VIAkub Hallands aktiviteter, både föreläsningar och workshops. AR (Augmented Reality) och virtuella världar är det hon tycker är mest intressant.

– Jag har varit inne och nosat på det tidigare. Men tekniken utvecklas ju väldigt fort och det har varit väldigt inspirerande att få en inblick i hur det fungerar och se vad som är möjligt att göra, säger hon.

Som konstnär tillverkar Britten Toftarp brudkronor och hårsmycken och hon har en egen konsthall på tomten i Morup. De insikter hon fått med sig från VIAkub Hallands aktiviteter har skapat mängder med nya tankar och idéer. Både hur hon skulle kunna utveckla sin egen verksamhet med till exempel AR, men också för helt andra projekt.

– Jag har många idéer, men samtidigt har jag inte den tid eller de ekonomiska resurser som krävs för att utveckla dem rent tekniskt. Därför tror jag mycket på ett matchningsprogram, en portal där personer med olika kompetenser kan mötas, dela idéer och starta spännande samarbeten. Det skulle också kunna göra att fler från min och äldre generationer kan ta del av möjligheterna och kanske även tillföra andra uttryck till de här världarna, säger hon.

På slutkonferensen som VIAkub Halland höll i maj var Britten Toftarp med som robot. Från datorn hemma i Morup kunde hon röra sig bland deltagarna, delta i samtal och även vara med i det virtuella strandmingel som avslutade dagen.

– När jag väl lärde mig styra roboten var det som att var där på riktigt och ingen upplevde det som konstigt. Det gav verkligen en inblick i hur framtiden kan bli, att vi kan delta på konferenser eller andra event var som helst i världen utan att vara på plats fysiskt. Det var otroligt häftigt och är något jag aldrig kommer att glömma.

Deltagande företag

Intervjun är en del av projektet VIAkub Hallands redovisning. Som ett sätt att sprida resultaten av projektet har vi intervjuat deltagande företag och organisationer. I intervjuform låter vi dem berätta om vad VIAkub Halland har betytt för deras verksamhet.

Timbanken

Timbanken är ett stöd för dig som ska starta eller som vill utveckla ett företag i Halland. Bakom Timbanken står Region Halland och de halländska kommunerna. Rådgivningen får du av kvalificerade konsulter som har upphandlats av Region Halland.
Läs mer här om hur du bokar kostnadsfri rådgivning på Timbanken

Kontakt

Veronica Olofsson, projektledare för VIAkub Halland
Tel. 035-17 98 80, mobil 073-094 10 20, e-post: veronica.olofsson@regionhalland.se