Europeiska Unionen logotyp Region Halland logotyp
Utsiktsbild, horisontlinje över en stadsmiljö.
Nyhet

Digitala trender att ha koll på

Det digitala landskapet förändras i rekordfart. Samtidigt som det ställer krav på flexibilitet, kompetensutveckling och nytänkande, skapar nya digitala verktyg och beteenden också möjligheter för innovation och affärsutveckling.

Hur påverkas aktörer inom mötesindustrin och kultursektorn i Halland av den snabba utvecklingen? På uppdrag av VIAkub Halland har Future Place Leadership tittat på nio digitala trender – med fokus på visualisering – som kommer att ha betydelse på kort och lång sikt.

Digitala mognaden ökar snabbt

Under pandemin har den digitala mognaden och nyfikenheten på ny teknik ökat snabbt, både hos organisationer och allmänheten. Det skapar goda förutsättningar för enskilda aktörer att fortsätta utveckla digitala lösningar som förenklar, ökar tillgängligheten och förstärker olika upplevelser.

Hybridlösningar blir allt viktigare

Möten, konferenser, konserter och teater – under pandemin utvecklades snabbt hybridlösningar som gjorde att vi kunde ses och ta del av kultur både fysiskt och digitalt. Lösningarna har stor potential. Genom att utveckla koncepten och erbjuda även digitala upplevelser, kan aktörer inom mötesindustrin och kultursektorn nå helt nya målgrupper och stärka sin ekonomiska hållbarhet. Hybridlösningar spelar också en viktig roll i framtidens arbetsplats. För att driva produktivitet och behålla talanger måste organisationer erbjuda lösningar som gör det möjligt för medarbetare att samarbeta – oavsett var de befinner sig.

AR och VR förhöjer upplevelsen

Användningen av VR (virtual reality) och AR (augmented reality) har ökat snabbt de senaste åren och det finns flera exempel på företag och kulturaktörer som använder augmented tours för att förstärka den fysiska upplevelsen. I takt med att tekniken blir billigare och enklare att använda, ökar sannolikheten för att den inom kort slår igenom på bred front. Med AR och VR kan nytt innehåll, enkelt läggas till och interaktiviteten ökar och det blir möjligt att nå besökare som vill ta del av upplevelser på distans.

Är metaverse nästa stora grej?

Tänk dig en virtuell, tredimensionell värld där du kan uträtta olika saker på egen plats eller tillsammans med andra och där upplevelsen förstärks av virtuella glasögon uppkopplade mot nätet. Meta, Microsoft och Epic Games är bara några av de företag som pratat sig varma om metaverse och både Nike, Adidas och H&M erbjuder redan idag shopping i den virtuella världen. Möjligheterna är oändliga och bara fantasin sätter gränser för vilka upplevelser vi kommer kunna ta del av på plattformen i framtiden.

Om rapporten

Trendspaningen Digitala trender för mötesaktörer, muséer och kulturaktörer i Halland är sammanställd av Future Place Leadership på uppdrag av VIAkub Halland, januari 2022.

Kontakt

Veronica Olofsson, projektledare för VIAkub Halland
Tel. 035-17 98 80, mobil 073-094 10 20, e-post: veronica.olofsson@regionhalland.se